Versetul zilei

21 septembrie 2013

Mediul din casa are influenta asupra copilului!

Dupa cum bine stiti, a inceput scoala si in urma cu trei zile deja  am fost chemati  la sedinta cu parintii de inceput de an.Pe langa toate temele discutate, mi-am amintit acum de un sfat pe care l-a dat diriginta clasei la final, noua ca parintii:
"Aveti grija va rog la vocabularul din casa. Tot ceea ce aude, copilul preia mai departe..."
Si este foarte adevarat!
Atunci mi-a venit in minte mesajul pe care nu de mult l-am auzit.
Efectul pe care il are asupra unui copil si mediul in care creste!
Copilul imita cel mai bine tot ceea ce facem, tot ceea ce vorbim. Mediul si anturajul in care traieste zi de zi se rasfrange asupra lui si in functie de ceea ce preia din casa, aceasta se reflecta in comportamentul copilului.
Biblia pe paginile ei, ne prezinta atat exemple pozitive, cat si negative.Noi avem de invatat si din cele pozitive, dar si din cele negative.Din cele pozitive, sa le urmam exemplul, iar din cele negative sa nu repetam aceleasi greseli. Nu de mult am auzit un mesaj despre tanarul Absalom.
Absalom este unul din cei nouasprezece copii ai lui David nascuti la Hebron, fiul Maachei.A fost unul dintre rebelii fii ai lui David. Si cum altfel ar putea fi ..?
Desi a fost unul cei iubiti de Domnul, David a fost un om cu multe calitati dar si cu multe pacate care i-au adus mari consecinte in viata lui.
Copilaria si adolescenta lui Absalom a fost influentata de viata tatalui sau David, care la un moment dat a uitat poruncile lui Dumnezeu si s-a comportat dupa standardele lumii. Cele opt neveste mentionate in Biblie si tiitoarele pe care le-a avut David, a fost unul din pacatele pe care el le-a savarsit.Stim intreaga istorie a lui David si cunoastem si imoralitatea in care a trait cu Bat-Seba. Pe langa aceasta, stim si cum a pus la cale moartea sotului ei, Urie. Datorita acestor preocupari, David nu a fost in stare si nu a mai avut puterea necesara sa isi disciplineze nici macar proprii sai copii, pentru ca atunci cand traiesti in pacat iti pierzi respectul fata de cei din jurul tau, dar si fata de tine insuti.Amnon fiul lui David savarseste incest cu propria lui sora pe care o iubeste, iar David desi a aflat  nu a luat nici o masura in aceasta privinta. Fiindca Absalom isi iubeste sora si sufera pentru ceea ce s-a intamplat, o ia la el acasa dupa ce a necinstit-o Amnon, numai ca in toata aceasta perioada acumuleaza multa ura si o dorinta de razbunare.
 Absalom si-a pierdut respectul fata de tatal sau, pentru ca vazuse in el multe pacate si toate acestea au avut o influenta negativa asupra lui. Toate acestea, Absalom le-a acumulat in inima lui de-a lungul anilor si acestea i-au distrus viata mai tarziu.
Iata mediul in care a crescut Absalom...
Isi ucide fratele, iar pe tatal sau David se razbuna. Numai ca Absalom are si un sfarsit la fel de rusinos, asemenea faptelor sale.

Ce fel de mediu avem in casa pentru copiii nostri?
Injuraturi, violenta, etc...?
Sunt familii chiar crestine unde mediul din casa lasa de dorit si copiii preiau aceste stari negative asupra lor.
Inca o  data suntem datori sa ne punem intrebarea:
"ce vad copiii nostri in noi ?"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu