Versetul zilei

11 septembrie 2013

Omul are duh, suflet si trup

Dumnezeul păcii să vă sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul vostru, sufletul vostru şi trupul vostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.
1 Tesaloniceni 5:53
 Citind acest verset, m-a facut sa ma gandesc la Trinitatea lui Dumnezeu.
Toti stim ca exista un singur Dumnezeu, dar in Dumnezeu sunt trei persoane:
Dumnezeu-Tatal, Dumnezeul-Fiul si Dumnezeu-Duhul.Aceste persoane au existat inca de la inceput. Daca mergem in Geneza si citim primul capitol vom vedea ca fiecare verset incepe prin: Dumnezeu a zis, iar in vesetul 26 scrie:
"Apoi Dumnezeu a zis: „Să facem om după chipul Nostru, după asemănarea Noastră"
Stim ca de la inceput ca Dumnezeu nu era singur, ci dialoga cu cineva atunci cand s-a hotarat sa il creeze pe om.
Omul care este creat dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, descopera in propria sa fiinta trinitatea, DUH, SUFLET SI TRUP, asa cum sta scris in versetul de mai sus.
Cand Pavel le-a scris Tesalonicenilor  s-a rugat ca toate acestea sa fie pazite si fara prihana, ceea ce inseamna ca unul din acestea pot fi bolnave.Adeseori duhul  nostru poate fi bolnav, sufletul ori trupul, dar ca sa fie in armonie intreaga trinitate a omului este nevoie ca fiecare in parte sa fie sanatos.
Un duh mahnit usuca oasele, spune inteleptul Solomon in Proverbe 17:22, cu alte cuvinte imbolnaveste si trupul.
Mi-am adus aminte de una din multimea de discutii pe care am avut-o cu colegii mei.La nivelul declaratiilor sunt foarte religiosi, cred in Dumnezeu, insa cand ajunge discutia despre suflet si trup, aici nu mai suntem pe aceeasi lungime de unda.Pentru ei, ca si pentru multi altii, sufletul si trupul sunt una si aceeasi. Daca suflarea se opreste...totul s-a terminat....Ori avem in Scriptura atatea versete care ne arata clar diferenta dintre duh,suflet si trup.
Matei 10:28
Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, dar care nu pot ucide sufletul; ci temeţi-vă mai degrabă de Cel ce poate să piardă şi sufletul şi trupul în gheenă.
Evrei 4:12
Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.
Psalmi 16:9
De aceea inima mi se bucură, sufletul mi se înveseleşte, şi trupul mi se odihneşte în linişte.
Iov 12:10
El ţine în mână sufletul a tot ce trăieşte, suflarea oricărui trup omenesc.

 In Cartea Marcu 12:30, avem porunca data de ISUS, care se refera la dragostea pe care trebuie sa o avem din adancul fiintei noastre, si aici nu se refera doar la o dragoste manifestata din inima, ci  o dragoste complexa, din inima, din suflet, cu tot cugetul si cu toata puterea.
„Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău cu toată inima ta, cu tot sufletul tău, cu tot cugetul tău şi cu toată puterea ta”.
Inchei prin a ma ruga si eu, ca:
Dumnezeul păcii să ne sfinţească El însuşi pe deplin; şi duhul nostru, sufletul nostru şi trupul nostru să fie păzite întregi, fără prihană, la venirea Domnului nostru Isus Hristos.

Un comentariu: