Versetul zilei

11 ianuarie 2014

Satul unde toti locuitorii locuiesc in centru!

Nu-i asa ca e interesant?
Citeam azi la servici despre aceasta localitate Charlottenburg, care se afla in Banat la 50 de km de Timisoara, sincer nici nu stiam.
Charlottenburg este satul unde toți locuitorii locuiesc… în centru!
Charlottenburg a fost conceput în perioada habsburgică, mai exact în secolul al XVIII-lea, de către șvabii bănățeni. Elementul de unicitate este dat de forma sa circulară, nemaiîntâlnită în zona vestică a țării noastre, scrie turismistoric.ro.
Cu un diametru de 210 metri, satul impresionează prin perfecta sa simetrie. Iată ce ne informează meșterul pantofar Johann Steube, prin intermediul unei scrisori: "Acest sat este singurul sub formă circulară. În mijlocul satului se găsește o fântână acoperită cu apă foarte bună. În jurul fântânii se găsește o plantație de duzi, în spatele căreia se găsesc casele, acestea având în curte grajd și șură. Apoi urmează grădina, unde se găsește plantată vița de vie. Nici o casă nu este nici cu un deget mai înaltă ca alta, și nici cu un picior mai distanțată una față de alta, având un stil foarte frumos simetric; la fel și cele patru intrări în sat – au aceeași distanță una față de alta. 
Datorită unicității sale, întreaga localitate a fost declarată monument istoric de către Ministerul Culturii și Cultelor.
Stire preluata de pe http://www.realitatea.net

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu