Versetul zilei

3 septembrie 2015

Migratie sau invazie?

Toată lumea se întreabă, în aceste zile fierbinți de toamnă, dacă Europa este în stare să rezolve cea mai gravă criză izbucnită după cel de-al Doilea Război Mondial. Au apărut întrebări cruciale: migrație sau invazie?
Scenariile sunt apocaliptice și derutante pentru ambele ipoteze. Bătrânul continent este îngenuncheat și caută răspunsuri. Putin tace. Obama tace. Pentru Statele Unite, criza greacă, criza banului, a stârnit mai multe ecouri decât criza refugiaților. Nu se mai vorbește despre scutul antirachetă, despre măsurile Kremlinului anti-SUA, despre invazia țaristă din Crimeea și Ucraina… Noul scenariu este criza refugiaților. Nimeni nu spune cum a apărut Statul Islamic. Nimeni nu spune ce s-a întâmplat cu Al Qaeda, deși orice om inteligent înțelege că acești fanatici, care răspândesc teroarea pe tot globul, sunt urmașii defunctului Bin Laden.
Mari giganți ai planetei tac. De ce? Pentru că sunt complici la aceste atrocități. Marile puteri, începând cu Statele Unite, au stârnit viesparul, în complicitate cu cele mai puternice state europene. Interesele au fost de ordin financiar, doar financiar, nicio intervenție militară nu a avut niciodată un scop umanitar. Ce este însă trist și revoltător este că "marii licurici" au decis, tacit, să sacrifice bătrânul continent pentru a se salva pe ei înșişi de invazia celor condamnați la moarte pentru aurul negru.
Nimeni nu vrea să spună adevărul pentru că adevărul este, în aceste zile, incriminator. Modul în care acționează refugiații poate părea haotic, disperat, dar și bine organizat. În spatele amărâților, care fug de frica jihadiștilor, se află, probabil, membrii primelor celule teroriste care vor pune steagul în punctele strategice ale Europei. Sper să mă înșel…
Dar ce face România în aceste zile? Ce fac autoritățile române pentru a se pune la adăpost de cea mai importantă criză din ultimii 70 de ani? România vorbește pe mai multe voci, pentru că este condusă de incompetenți. Nu am auzit în aceste zile nicio voce credibilă din spațiul politic, care să spună care este strategia de apărare a României în fața acestui nou pericol. În România răposatului Lăpușneanu, boierii se luptă pentru putere, avere și privilegii… Atâta timp cât mai este un os de ros, interesul național nu poate să primeze celui personal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu