Versetul zilei

9 mai 2015

Hrana ta zilnica!

9 MAI
Luca 6:1-19
Domnul Isus venise pentru a introduce o nouă ordine, însă Israel considera ca fiind mai bun vechiul regim al legii (comp. cu cap. 5.39). Acesta este omul; el preferă poruncile, pentru că, împlinindu-le într-o cât de mică măsură, se poate mândri cu ele, în timp ce harul îl umileşte, făcându-1 să se considere pierdut. Pentru acest motiv, iudeii ţineau foarte mult la sabat; Domnul însă le dă fariseilor două lecţii în legătură cu acest subiect: una din Scripturi şi din istoria lui Israel (v. 3,4), iar cealaltă din propriul Său exemplu de dragoste (v. 9,10). Singurul efect asupra inimilor lor a fost însă să-i facă să urzească planuri pentru a scăpa de El.
Apoi învăţătorul îşi desemnează apostolii; dar, mai înainte de a o face, El Se roagă o noapte întreagă. Ce importanţă avea această alegere pentru lucrarea care trebuia împlinită apoi! Domnul Isus cunoştea caracterul natural al fiecăruia dintre ucenicii Săi, ce trebuia să dobândească şi ce să lepede fiecare ... îi cunoştea, dar îi iubea, aşa cum vă cunoaşte şi vă iubeşte şi pe voi (loan 10.14,27).
In plus, Cel care ştia toate lucrurile a trebuit să-1 ia cu Sine pe trădătorul Iuda. Dar acolo din nou triumfa supunerea Lui deplină: Isus venise să împlinească Scripturile.

8 mai 2015

"Dacă este cineva în Hristos, este o făptură nouă!"

Rugaciune sau cafea?

Fa-ma sa aud de dis-de-dimineata bunatatea Ta, caci ma incred in Tine. Arata-mi calea pe care trebuie sa umblu caci la Tine imi inalt sufletul!
Psalmul 143:8

Dis-de dimineata...!
De multe ori am gasit in Scriptura acest cuvant dis-de dimineata si daca ne uitam bine in fiecare text, acest moment al zilei, are o foarte mare importanta.

Ma uit la fiul meu, cand se apropie caietul la una din materii de final, abia asteapta sa inceapa unul nou. Atunci il liniaza frumos, scrie atent si curat, intr-adevar ti-e mai mare dragul sa te uiti pe el.
Cam in aceeasi situatie suntem si noi, fiecare dimineata este un nou inceput, o noua fila in caietul vietii noastre. Fila de astazi este goala si zorii zilei  stau in fata noastra, insa depinde foarte mult cum incepem ziua. Nu am sa ma refer la cei care nu-l cunosc pe Dumnezeu, pentru ca acolo prioritatiile sunt cu totul altele, cel  alcoolic cauta prima data o gura de alcool, cel care fumeaza cauta prima data o tigara, cel curvar isi cauta o femeie si exemplele pot continua, dar am sa ma refer la noi, cei care spunem ca suntem Copiii Lui.
Sunt cateva lucruri care le putem face cu prioritate dimineata: fie un dush, o cafea sau...poate un telefon. Niciunul din toate acestea nu este rau sau pacat, dar cred ca prioritatea noastra trebuie sa fie RUGACIUNEA sau firul de legatura cu Domnul.
Pagina zilei este alba si imaculata, dar atunci cand primul cuvant in ea Il scrie Dumnezeu, atunci avem siguranta ca intreaga zi suntem sub calauzirea Lui. Atunci am certitudinea ca Dumnezeu este in  controlul tuturor lucrurilor si nu ma tem de nimic.
"Nu te teme, Eu voi fi cu Tine", avem aceasta promisiune din partea Lui, insa pentru ca sa fim siguri ca El este cu noi trebuie sa-L chemam, trebuie sa stam de vorba cu El, trebuie sa-L invitam sa-Si ia locul de cinste in viata noastra. 
Mergem noi undeva neinvitati?
Eu una nu plec in vizita la nimeni daca nu primesc invitatia de a-i vizita, ori la fel ma gandesc ca si Hristos, nu vine daca nu-L chemam. 
Da, El este suveran peste intreg pamant si detine tot controlul universului si al oamenilor, insa e una sa stiu ca mi-am predat viata intreaga zi si toate zile vietii mele sunt in Mana Lui.
Grijile zilei vin peste noi, problemele apar, insa inainte de a ne napadi toate aceste lucruri este foarte important sa I le incredintam Domnului. Tot ce apare si tot ce vine peste noi, incercari, ispite, nevoi, durere, boala si orice alte probleme sa le incredintam in Bratul Lui.

"Doamne, preia Tu intreg controlul vietii mele. Pun totul in Mana Ta, ma pun la dispozitia Ta, eu si intreaga mea familie. Te invit sa scrii prima litera in fila zilei de azi si Te rog sa ma inveti calea Ta. Sfinteste-ma si curateste-ma sa pot fi mai alba decat zapada. Doresc sa-mi arati calea pe care trebuie sa umblu, sa ma inveti sa cunosc care este  voia Ta, s-o accept si s-o implinesc. Hraneste-mi sufletul insetat din Cuvantul Tau, invioreaza-mi sufletul, pune bucurie si pace in mine. Revarsa Duhul Tau in fiinta mea si fa ca din mine sa curga rauri de apa vie. Fii stanca si ajutorul meu in vreme de nevoie. 
Strig catre Tine caci Tu esti scutul si taria mea, Tu esti pricina laudelor mele. Credinciosia si bunatatea Ta sa se innoiasca si astazi fata de mine si familia mea.
 Vreau sa-ti raman credincioasa pana la capat, vreau sa traiesc dupa cum doresti Tu si nu dupa cum vreau eu, vreau sa raman in ascultare. Vreau ca voia Ta sa se faca in viata mea.
Vreau sa fac din Tine bucuria mea iar gura mea sa-Ti inalte cantari de lauda.
Doamne eu Iti cer ajutorul si dimineata rugaciunea mea se inalta catre Tine!"


Nu vrei ca si viata ta sa fie incredintata in Mana Domnului? Dar, cine nu ar vrea sa se stie in siguranta...?
Attunci fa prioritate in viata ta si inainte de orice, stai cu Domnul de vorba.
El este Singurul care iti ofera sprijinul si ajutorul.
Oamenilor le poti spune necazul tau, ei te asculta, insa nu te pot ajuta si nu te pot binecuvanta.
ISUS HRISTOS este ajutorul nostru!




E poate ultima chemare!

De cate ori nu spunem ca si Iov....'Ma asteptam la fericire si cand colo, nenorocirea a venit peste mine...'(Iov30:26).
Aceasta nu inseamna decat ca trebuie  sa fim in alerta spirituala si orice moment pregatiti!
Cu toate evenimentele care ne inconjoara....omul... doar la nefericirea lui poate medita, la siguranta, la speranta.
Dar cine poate da raspunsuri in aceasta lume? Psihologia?
 Stiinta care sta in fata unei mari necunoscute...omul vesnic nemultumit, plin de ganduri ascunse, nefericit....Doar Cel ce ne-a creat stie cum putem functiona...in dependenta de El.
Numai Dumnezeu ne poate ajuta, doar El vede ceea ce noi nu putem, cele mai tainice unghere ale omului.
El a pregatit o cale de scapare din labirintul acestei lumii!
Sa nu ne inselam singuri!
Evenimentele ne arata cat  suntem  de neputinciosi  si limitati pentru ca suntem trecatori ...."Tu intorci pe oameni in tarana...sunt ca un vis, ca iarba care incolteste iarasi: infloreste dimineata si creste, iar seara este taiata si se usuca.'(Ps 90:3-6).
OMULE, opreste-te si asculta vremelnicia evenimentelor care te inconjoara!!!!!
 Te cheama-acum sa vii la EL,
 Primeste-L nu refuza, nu amana
 E poate ultima chemare!

Hrana ta zilnica!

8 MAI
Luca 5.27-39
Levi (numit şi Matei: Matei 9.9) era la slujba sa atunci când vocea lui Isus îl cheamă. Pe dată el părăseşte totul, se scoală şi îl urmează. Apoi îl primeşte la el pe Domnul, împreună cu vechii lui colegi, cărora vrea să le ofere o ocazie de a-L întâlni pe Mesia. (Fie ca şi invitaţiile noastre să aibă acelaşi motiv!) Aceşti vameşi (perceptori de taxe) erau urâţi de ceilalţi iudei, pentru că ei se îmbogăţeau pe seama lor, profitând de stăpânirea romană. De aici şi indignarea cărturarilor şi a fariseilor, când L-au văzut pe Isus împreună cu ucenicii Lui în tovărăşia unor asemenea renegaţi... Ce mulţi oameni sunt mai curând dornici să-i evite pe păcătoşi, decât să evite păcatul! Ca răspuns la cârtirile lor, Isus Se face cunoscut ca marele medic al sufletelor. Aşa cum doctorul nu se duce la cei sănătoşi (sau care se cred aşa), tot astfel nici Domnul nu Se ocupă decât de cei care îşi recunosc vinovăţia.
Apoi cărturarii şi fariseii ridică problema postului. Isus le răspunde că această marcă a întristării nu se potriveşte cât timp El, Mirele, Se află în mijlocul lor. Iar robia faţă de lege şi porunci nu se potriveşte cu libertatea şi bucuria pe care le aduce harul (v. 36,37)

7 mai 2015

Hrana ta zilnica!

7 MAI
Luca 5.12-26
Un biet lepros vine la Isus, Căruia îi recunoaşte puterea. El este vindecat prin voia dragostei Sale.
In versetul 16 ne este dezvăluit încă o dată secretul acestui Om desăvârşit: viaţa Lui de rugăciune. Perfecţiunea omului constă în a fi total dependent de Dumnezeu, iar această dependenţă îşi găseşte expresia în rugăciune. De aceea, Luca ni-L arată de multe ori pe Modelul nostru incomparabil în această atitudine binecuvântată (cap. 3.21; 5.16; 6.12; 9.18,29; 11.1; 22.32,44).
Vedem apoi eforturile considerabile depuse de câţiva oameni pentru a pune un sărman paralitic în contact cu Isus. Fie ca acest zel şi această perseverenţă a credinţei să ne servească drept încurajare! Şi noi îi putem aduce înaintea Domnului (în rugăciune) pe cei a căror convertire ne stă pe inimă şi să-i invităm să ne însoţească acolo unde El a promis prezenţa Sa.
În capitolele 4 şi 5, păcatul ne este prezentat sub diferite aspecte: ca putere a lui Satan, în cei posedaţi de demoni (cap. 4.33,41); sub forma mizeriei, în cel lepros; ca o stare de moarte faţă de Dumnezeu, în cazul paraliticului. Isus a venit Să răspundă acestor trei caractere: El este Cel care eliberează, care curăţă şi care-1 readuce pe om în deplinătatea facultăţilor sale, pentru Dumnezeu.

6 mai 2015

Mai vrea cineva sa stea in Romania?

Majoritatea scrierilor de pe acest blog au un caracter crestin.Insa astazi am sa intru in alta sfera. Citeam un titlu al unei stiri, "benzina se apropie cu pasi repezi de 6 lei" (asta inseamna 1.36 EUR la un curs de 4.4 la casa de schimb valutar)
Nu poti sa nu fi revoltat cand vezi cum " alesii nostri dragi, guvernantii... ", cei care au cersit ca milogi votul meu si al tau, astazi isi bat joc de noi,  si de mine si de tine votand legi peste legi care mai de care mai aberante.
Daca astazi a ajuns Romania in situatia in care se gaseste, este doar datorita acestor incompetenti care au ajuns la guvernare si care nu sunt preocupati doar de "adunat" in folosul lor.
Sincer va spun, mi-am facut un pacat duminica la ora de rugaciune cand am fost indemnati sa multumim Domnului ca ne-am nascut in Romania, am pacatuit cu gandul. Dar ma gandesc si sunt convinsa ca fratele care a dat indemnul s-a referit la libertatea religioasa din Romania, la pacea care este "inca" peste tara noastra, nicidecum la situatia economica in care se gaseste aceasta tara.
Nu stiu cat mai pot rabda bietii romani...
Daca facem un calcul scurt vedem cam ce trai fericit are un roman.
Sa nu uitam ca in jur de 30-33% au salariul minim pe economie de 950 lei, adica 215 EUR, iar un salar mediu este in jur de 1500, adica 350 EUR, dar mai exista si o buna parte care nu au nici un venit, traiesc doar din ajutorul social, undeva in jurul a 450 lei/luna, adica 102 EUR (o familie de 4 persoane, mama+tata+2 copii) sau alocatiile  copiilor, dar aici este o alta mizerie si mai mare. Suma alocatiilor care imi este data sa imi cresc copilul este de 42 lei, adica 9.54 EUR. Vedeti totul transform in euro, avand in vedere ca in curand guvernul vrea sa trecem la aceasta moneda.
Dar am sa fac si o mica trecere in revista a alocatiilor in UE:
Romania-9.54 EUR, indiferent ca ai 1 sau 3 copii
Italia-137 EUR/ familie cu 1 copil, 258/fam. cu 2 copii, 375/fam cu 3 copii
Spania-24 euro
Belgia-83 Euro-1 copil, 154 Euro-2 copii, 230 Euro 3 sau mai ulti copii
Germania-164- 1 sau 2 copii, 170-3 copii, 195- 4 copii
Suedia-98 Euro
Danemarca-101 Euro
Olanda intre 65 si 93 de Euro, in functie de varsta
Irlanda intre 166 si 204 Euro, in functie de varsta
Franta intre 124-441 Euro, in functie de varsta
Dar, sa nu mai vorbim de Luxemburg careajunge la 800 Euro pentru familia cu mai multi copii. Aici vorbind si de un salar minim pe economie de 1922.96 Euro in ianuarie 2015
Ma opresc insa aici, n-am sa merg mai departe, pentru ca oricat as cauta...Romania detine recordul "negativ"
Deci sa recapitulam traiul unei familii cu 2 copii:
venit 950 lei x 2/pers. (430 euro)+84 lei alocatia(19.09 Euro)
Total 449.09 EURO
Cele mai mari salarii minime lunare sunt plătite în Luxemburg (1.923 euro), Olanda (1502 euro), Belgia (1502 euro), Germania (1473 euro), Irlanda (1.462 euro), Franţa (1.458 euro) şi
 Marea Britanie (1.379 euro), dar iata o lista completa.
Aici avem o comparatie de preturi intre Italia, Germania si Romania
tabel-preturi-comparative-640x360 
Ma opresc aici, dar am o intrebare:
ne intrebam de ce romanii fug din tara lor?

Hrana ta zilnica!

6 MAI
Luca 5.1-11
Iată binecunoscuta istorisire a pescuirii minunate ... şi a unui eveniment încă mai minunat: convertirea lui Simon. Ce făcea acesta în timp ce învăţătorul divin vorbea mulţimilor de lângă El? 
Spăla năvoadele murdărite în urma lucrului fără rezultat din timpul nopţii precedente. Isus îl va obliga să-L asculte, cerându-I să iasă pe lac, pentru ca El să Se poată adresa din barcă poporului strâns pe mal... şi în acelaşi timp omului de lângă El. Apoi Domnul le va vorbi într-un alt fel lui Simon şi tovarăşilor lui. Umplându-le năvoadele, El Se va înfăţişa astfel ca Stăpânul universului care porunceşte peştilor mării, potrivit Psalmului 8.6,8, şi care poate totul acolo unde omul nu poate nimic. Cuprins de teamă, convins de păcat în prezenţa Domnului, Simon se aruncă în genunchi, strigând: „Pleacă de Ia mine..." (v. 8). Dar oare pentru a pleca de la el l-a căutat Domnul cel plin de dragoste pe păcătos?
Luca este singurul care ne relatează această întâlnire hotărâtoare a Domnului cu ucenicul Său, Petru. Cartea Fapte ne va arăta cum Petru, devenit pescar de oameni, va fi mijlocul unei pescuiri minunate, de aproximativ trei mii de suflete (Fapte 2.41).

5 mai 2015

Casa pe pamant sau casa in cer?

A avea sau nu a avea o casa este o problema majora a omenirii si fiecare din noi dorim sa avem o casa, iar daca se poate sa le asiguram si una copiilor nostri, e cat se poate de bine. 
 Nu e rau sa ai o casa, iar daca mostenesti  una sau mai multe, nu e vina ta, insa unii merg mult mai departe dorindu-si (arzator) chiar mai multe, iar pentru asta sunt in stare sa fac tot felul de siretlicuri, tot felul de compromisuri si toate acestea pentru un acoperis deasupra capului, pentru o casa pamanteasca care in fiecare clipa il poti pierde, iar cauzele pot fi multe: cutremure, calamitati sau alte catastrofe.
Exista insa o casa! 
O casa in cer pregatita de Mantuitor, iar aceasta este o casa vesnica pe care nimeni nu ne-o poate lua.
 
Lucrez intr-un domeniu unde zilnic nu aud decat subiecte de acest gen si vad cat de concentrati, cat de agitati si stresati sunt oamenii doar pentru a obtine sau a construi o casa. 
Planuri, tranzactii, notari, proiecte, arhitecti, autorizatii, materiale si multe alte...chestii de acest gen. Pur si simplu oamenii ajung sa fie sclavii acestor bunuri materiale care ii inconjoara si o sumedenie de lucruri secundare se pot pun in calea lor si le rapesc timp pretios de a invata ce spune Dumnezeu cu privire la acestea.
Avem o astfel de casa?
Pavel stia: "stim in adevar, ca daca se desface casa pamanteasca a cortului trupesc, avem o cladire in cer de la Dumnezeu care nu este facuta de mana, ci este vesnica"(2Corinteni 5:1)
  Mai mult de atat, observ cu cat interes  trateaza si credinciosii circumstantele vietii care sunt trecatoare.
 Au devenit nu numai grabiti, ocupati si plictisiti...dar cei mai multi si-au uitat tinta spre care se dirijeaza viata.
Tinta finala a vietii noastre este dincolo de pragul mortii....insa decizia trebuie luata aici pe pamant!
Ce fel de procupari ai?
Esti procupat de a avea o casa in cer? 
Spunem si noi ca Pavel...gemem în cortul acesta, plini de dorinţa să ne îmbrăcăm peste el cu locaşul nostru ceresc?
2 Corinteni 5:1-10
Ştim, în adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veşnică.
Şi gemem în cortul acesta, plini de dorinţa să ne îmbrăcăm peste el cu locaşul nostru ceresc, negreşit, dacă atunci când vom fi îmbrăcaţi nu vom fi găsiţi dezbrăcaţi de el.
Chiar în cortul acesta deci gemem apăsaţi, nu că dorim să fim dezbrăcaţi de trupul acesta, ci să fim îmbrăcaţi cu trupul celălalt peste acesta, pentru ca ce este muritor în noi să fie înghiţit de viaţă.
  Şi Cel ce ne-a făcut pentru aceasta este Dumnezeu, care ne-a dat arvuna Duhului.
Aşadar, noi întotdeauna suntem plini de încredere, căci ştim că, dacă suntem acasă în trup, pribegim departe de Domnul, pentru că umblăm prin credinţă, nu prin vedere.
Da, suntem plini de încredere şi ne place mult mai mult să părăsim trupul acesta, ca să fim acasă la Domnul.
De aceea ne şi silim să-I fim plăcuţi, fie că rămânem acasă, fie că suntem departe de casă.
Căci toţi trebuie să ne înfăţişăm înaintea scaunului de judecată al lui Hristos, pentru ca fiecare să-şi primească răsplata după binele sau răul pe care-l va fi făcut când trăia în trup.
 

Hrana ta zilnica!

5 MAI
Luca 4.31-44

Dat afară din Nazaret, Domnul Isus îşi continuă slujba la Capernaum. El dă învăţături şi vindecă cu o autoritate care n-ar fi trebuit să-i uimească atât de mult pe oameni (v. 32,36), dacă ar fi vrut să recunoască în El pe Fiul lui Dumnezeu. In schimb, demonii nu se înşală în această privinţă.
 Iacov 2.19 ne declară că ei „cred şi tremură". Şi, în timp ce Domnul Se afla pe pământ, activitatea lor se intensifica pentru a I se împotrivi. El întâlnea aceste duhuri necurate până şi în sinagogă, dar nu le permitea să mărturisească despre El.
Versetele 38 şi 39 ne istorisesc despre vindecarea soacrei lui Simon. Isus Se apleacă cu tandreţe asupra bolnavei, pentru că nu de departe Se ocupă El de suferinţele noastre. Şi cum a folosit această femeie sănătatea pe care tocmai a recăpătat-o? Într-un mod foarte grăitor pentru toţi: „îndată ... ea le slujea".
Deşi străin de această lume, Domnul Isus nu era străin de durerile şi de necazurile ei. Nici chiar seara nu Şi-a întrerupt lucrarea neobosită, iar dimineaţa a fost iarăşi gata să-Şi reia activitatea, pentru că petrecuse câteva momente deoparte, singur cu Dumnezeu. Iar această dependenţă - lucrarea - nu se lasă oprită de mulţimile care caua să-L reţină.

4 mai 2015

Hrana ta zilnica!

4 MAI
Luca 4.16-30
Vedem lucrarea Domnului debutând la Nazaret, locul unde fusese crescut. Mărturia noastră începe în căminul nostru, între cunoscuţii noştri. Probabil că vom avea mai mult curaj pentru a-i evangheliza pe păgâni decât avem pentru a lua o poziţie înaintea celor care ne cunosc.
În sinagogă, învăţătorul divin citeşte pasajul din Isaia care II recomandă ca Mesagerul harului. El proclamă captivilor deschiderea închisorilor (Isaia 61.1 şi 42.7). Dacă celor din închisori li s-ar vesti amnistierea şi punerea în libertate, cum ne-am putea oare imagina ca unii să mai prefere captivitatea; ca alţii să îndrăznească să se bizuie mai degrabă pe nevinovăţia lor, aşteptând cumva să fie eliberaţi pe cale legală; ca mulţi, din contră, să spună: «aceasta nu-i pentru mine, sunt prea vinovat» şi, în sfârşit, ca mulţi să refuze să creadă vestea graţierii? Sunt atitudini nebuneşti, foarte nesigure ... şi totuşi frecvente la cei care refuză mântuirea. Dar unii dintre cei prinşi de Satan au primit cu bucurie oferta eliberării. Voi cu care dintre aceşti prizonieri vă asemănaţi? Tristul sfârşit al acestui episod ne prezintă în ce fel au răspuns acelor „veşti bune" locuitorii Nazaretului - exponenţi ai întregului popor.

3 mai 2015

Fara compromis!

Traim astazi o vreme in care  multi oameni si tot mai multi, fac compromis. Compromisuri de orice fel si in orice domeniu, se fac compromisuri  in societate, in biserica, la scoala, la servici, in guvern, in orice domeniu.
Daca nu  faci compromis in viata  e dificil de trait, daca faci si ai o constiinta treaza in tine, atunci e greu de suportat.
Dar... face omul compromis doar asa de dragul de a face?
Personal eu una, nu cred. Cred ca exista un motiv si sunt doua situatii in care suntem tentati de a accepta acest lucru, fie din frica, fie din dorinta. Frica de a pierde ceva sau dorinta de a castiga ceva. Asa e peste tot, in societate, in biserica, la scoala, la munca, acceptam si facem compromis poate pentru a nu fi  marginalizati si a pierde ceva sau poate pentru a obtine un avantaj. Daca in toate aceste domenii se face compromis, biserica  insa  este singura  care nu trebuie sa accepte acest lucru. In biserica adevarata a lui Hristos nu este loc de compromis, iar daca se intampla astfel de lucruri trebuie sa ne punem mari semne de intrebare, "este intr-adevar biserica lui Hristos?"
Ne-am obisnuit si parca a devenit ceva normal ca oameni sa faca si totodata sa accepte compromisul, insa este UNUL singur care nici nu face si nici nu accepta, si acesta este Isus Hristos.
Un lucru trebuie sa stim si sa-l retinem, Dumnezeu nu va face compromis cu nimeni si de dragul nimanui. "Fiti sfant, caci Eu sunt sfant"!
Ni se cere sfintenie, iar daca nu cautam sa ne sfintim, cu nici un chip nu vom intra in Imparatia LUI.

Domnul este scutul meu si rasplata mea cea foarte mare.
Cu El nici nu pierd nici nu castig, pentru ca EL E TOTUL!

Hrana ta zilnica!

3 MAI
Luca 4.1-15
Domnul a fost ispitit în pustiu, locul unde Israel îşi înmulţise cârtirile şi poftele (Psalmul 106.14). Cel dintâi atac al vrăjmaşului este pentru Isus ocazia de a aminti acest adevăr fundamental: că omul are un suflet care cere să fie hrănit şi că singura hrană pentru omul lăuntric este Cuvântul lui Dumnezeu.
Apoi, acestui Om perfect dependent, Satan îi oferă toate împărăţiile lumii şi gloria lor. 
Câţi nu şi-au vândut sufletul pentru infinit mai puţin! Lumea face parte, într-adevăr, din moştenirea destinată Domnului Isus. Dar, fie că este vorba de întregul pământ, fie de o simplă bucată de pâine, Hristos nu vrea să le primească decât din mâna Tatălui Său (Psalmul 2.8).
Atunci Satan insinuează pentru a doua oară: „Dacă eşti Fiu al lui Dumnezeu ..." (v. 3 şi 9), ca şi cum lucrul acesta era de probat O asemenea probă ar fi fost exact punerea la îndoială a ceea ce Tatăl venise să-I proclame în mod solemn (cap. 3.22) sau, cu alte cuvinte, aceasta ar fi însemnat chiar ispitirea lui Dumnezeu.
Domnul Isus nu ar fi putut fi un model pentru noi dacă L-ar fi învins pe diavol în timp ce era îmbrăcat în puterea Lui divină. El însă triumfă prin armele puse la dispoziţia omului: O dependenţă totală de Dumnezeu, o ascultare deplină faţă de Cuvânt şi o încredere nezdruncinată în promisiunile Lui.