Versetul zilei

10 iunie 2016

Dulceata de nuci verzi!

Trebuie sa recunosc ca nu prea m-am omorat eu cu umplerea camarei pentru toamna, si asta nu pentru ca nu imi place sa consum bunatatile preparate in casa, ci pentru faptul ca frumoasa, harnica  si iubitoarea mea mama, mi-a daruit tot timpul din bunatatile pe care le pregatea ea, si-atunci mi-a usurat mie...munca. Numai ca anii trec, mama a imbatranit, puterile i-au scazut si acum e timpul sa mai trec si eu la treaba. 
Astăzi fara sa vreau mi s-a ivit ocazia sa fac dulceață de nuci verzi, dulceata care intr-adevar este o delicatesă. In curtea unde avem sediul firmei la care lucrez  avem o umbra superba vara, umbra unui nuc. 

Numai ca astazi baietii s-au hotarat sa taie o creanga care se lasase destul de jos si ne impiedica activitatea, mai ales la masinile mari. Asa ca fiind singura femeie printre ei, m-am gandit sa nu risipesc bunatate de nuci, le-am strans si m-am pus pe treaba.


Ingrediente:

– 100-120 nuci verzi mici
– 1 kg. de zahar
–  2 lamai
– 1 l apa
– dupa preferinta 1 baton vanilie, praf de scorțișoară sau praf de cuisoare
- optional se poate pune puțin miez de nuca

Nucile curatate si spalate in mai multe ape. se pun intr-un vas cu apa si o lamaie stoarsa, tinandu-se 12  ore in aceasta apa. Maine zi, se pun ingredientele pentru sirop, 1 kg de zahar si 800-1000 ml de apa pe foc, Se pune aroma pe care o doriti (vezi reteta) si se adauga nucile curatate si zeama de la 1-2 lamai. Se fierbe 40 de minute, adaugandu-se la sfarsit si putin miez de nuca uscata, dupa care se lasa la racit 10-15 minute, dupa care se aseaza in borcane.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu