Versetul zilei

7 octombrie 2016

Stres! Cauze si remedii!

  • „De aceea vă spun: Nu vă îngrijoraţi cu privire la viaţa voastră, gândindu-vă ce veţi mânca, nici cu privire la trupul vostru, gândindu-vă cu ce vă veţi îmbrăca. Viaţa este mai mult decât hrana, şi trupul, mai mult decât îmbrăcămintea.
  • Luca 12:22-23
Cred ca este un ”pacat” de actualitate si poate cel mai des pacat intalnit la noi crestinii.
Teoretic stim toti, sfaturi dam toti, dar cand trebuie sa aplicam in viata noastra, parca nu mai este atat de simplu.
Cum poti sa nu te ingrijorezi sau sa nu fii stresat in mijlocul framantarilor in care ne gasim?
Ingrijorarea vine fara sa vrei...te ingrijorezi pentru nesiguranta zilei de maine, te ingrijorezi poate pentru ca sanatatea incepe sa-ti dea batai de cap, te ingrijorezi ca cerintele sunt mai mari decat puterea ta de a oferi familiei nevoile necesare si cate alte motive n-am avea de ingrijorare. Si totusi, Domnul Isus spune: ”nu va ingrijorati...”, in termenii nostri mai actuali...”nu va stresati”.
Dar daca stam si analizam cauzele indeaproape constatam ca nu cele descrise mai sus sunt adevaratele motive ale stresului, ci cu totul altele si partea cea mai tragica este ca ni le cauzam singuri.
Diferenta dintre ceea ce suntem si ce am vrea sa fim este unul din motivele pentru care ne stresam zi de zi.
Se intampla ca sa avem asteptari nerealiste de la noi insine si uneori parerea deformata pe care o avem despre noi ne face sa avem uneori asteptari mari, poate prea mari. Nereusind sa ne ridicam la nivelul pe care il dorim...devenim foarte stresati. Daca am tine cont de indemnurile Scripturii cu siguranta nu am avea aceste probleme, pentru ca ap. Pavel spune in Romani 12,  ”fiecare dar sa nu aibe o parere mai inalta despre sine insasi decat se cuvine. ci sa aiba simtiri cumpatate...”, dar datorita faptului ca nu tinem cont de aceste sfaturi ajungem in aceasta situatie...si ”avem stres”. Un alt motiv este ca avem tendinta sa fim intr-o concurenta permanenta cu ”...?”. De fapt nu avem nci un fel de concurenta, falsa impresie a unei concurente pemanente ne aduce o stare de stres.
 Negreşit, n-avem îndrăzneala să ne punem alături sau în rândul unora din aceia care se laudă singuri. Dar ei, prin faptul că se măsoară cu ei înşişi şi se pun alături ei cu ei înşişi, sunt fără pricepere. 2 Corint.10: 12
Un alt motiv pentru care suntem stresati este ca spunem una si facem alta.
Dar de ce se intampla asta? Suntem uneori cuprinsi de sentimente si ne grabim sa vorbim, sa luam angajamente si apoi ignoram consecintele, ori toate acestea nu sunt altceva decat...”stres” sau ingrijorare.
 Cuvantul spune: ”căci din cuvintele tale vei fi scos fără vină şi din cuvintele tale vei fi osândit.” Matei 12:37, iar in Iacov 5 suntem indemnati sa nu juram nici pe cer, nici pe pamant, ci DA sa fie DA si Nu sa fie NU.
Din pacate nu intotdeauna respectam aceste porunci si din aceasta cauza ajungem sa fim ingrijorati gandindu-ne.. poate la consecintele care, desigur vor urma.
O alta cauza si cred ca cea mai importanta cauza a ingrijorarilor noastre din ziua de azi este, 
diferenta dintre ceea ce avem si ceea ce am vrea sa avem.
Cred ca aici merge o mare parte a energiei noastre. Tanjim a avea tot mai mult si suntem condusi de o dorinta nestavilita in a avea mai mult...si mai mult.
Am acceptat modelele de valori ale acestei lumi, ne jertfim viata pe altarul invidiei fata de  aproapele nostru si vesnica insusire ”nemultumirea” este standardul nostru de viata.
Nu suntem multumiti cu ceea ce avem, ne dorim mai mult, nu putem sa ne oferim, iar daca vecinul sau prietenul nostru reuseste ceea ce noi nu putem...devenim invidiosi si suntem stresati.
E trista descrierea, insa daca ne uitam in jur vedem crunta realitate.
Ma rog ca Dumnezeu sa ne ajute sa fim multumitori cu ceea ce avem si in tot ceea ce facem sa cautam mai intai Imparatia lui Dumnezeu, iar celelalte ni se vor da pe deaspura. Este o fagaduinta a lui Dumnezeu si ceea ce El fagaduieste si implineste.

Un comentariu:

  1. Interesanta abordare!

    1) Da, asa este. Ne ingrijoram in fiecare zi din diverse motive si poate nu ar trebui,
    dar suntem parinti, ne temem ca a doua zi cand ajungi la serviciu ti se pun bete in roate din diverse motive,
    ti se rastalmacesc cuvintele indiferent ce vrei sa zici.Cat priveste ceea ce poti sa faci... aici e mai delicat.
    Pentru ca omul poate face multe lucruri bune si frumoase, nici el nu-si da seama ca el poate, dar aici intervine invidia celorlati
    care, subtil, pune piedici pentru a nu reusi celalalt. Aici intervine stresul. Oamenii isi fac rau unul altuia, prin diverse metode,
    fapte, momente.
    Suntem deja obisnuiti, din timpuri stravechi, ca atunci cand cineva iubeste pe altcineva va interveni un al treilea sau un altul pentru a rupe
    orice sentiment sau apropiere. Sau arunca zvon in stanga si in dreapta ca tipa respectiva este cautata de X si este spionul numarul unu,
    avertizand pe cei din jur in mod eronat doar din dorinta de a crea valuri artificiale si de a marginaliza persoana neagreata.
    Astfel persoana neagrea este pusa intro lumina negativa fata de restul colectivului si nu numai, chiar a institutiei, fabricii, locului de munca.
    Deci, omul prefera sa slujeasca raul decat binele.
    Ce e de facut? Sa iubesti intelepciunea. Sa nu te asemeni cu asemenea categorii de oameni. Cat poti sa-i ti departe sau sa-i ocolesti.
    Faptul ca intalnesti o multime de oameni diferiti te ajuta sa te dezvolti si sa-ti largesti perspectiva despre lume.
    Cu toate acestea ezista anumite tipologii de persoane care nu adauga niciun fel de valoare vietii tale, ba mai mult iti incetinesc dezvoltarea si,
    uneori, te trag inapoi. Pentru asemenea oameni, usa ta ar trebui sa fie mereu inchisa.

    2)In ceea ce priveste ceea ce am vrea sa devenim, e corect spus.

    Unii care au vazut ca le-a mers o data si au pacalit urcand fara merit, ulterior viseaza sa devina totalitar, "general".
    Sunt oameni care considera ca nu au urcat suficient, le-ar sta mai bine daca ar avea si "coroana pe cap".
    Au constatat ca nu au fraierit suficient de bine, ar fi trebuit sa insiste mai mult cand au avut prilejul dar le-a scapat momentul in trecut,
    dar poate reusesc in timp...de ce nu? Daca merge, merge daca nu...macar au testat slabiciunea unora.

    RăspundețiȘtergere