Versetul zilei

28 mai 2016

Sincer si neintelept!

Nu este suficient sa fim sinceri, trebuie sa fim si intelepti.
Cuvantul spune:
 Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, care dă tuturor cu mână largă şi fără mustrare, şi ea îi va fi dată. Iacov 1:5
De ce este asa importanta intelepciunea?
Căci înţelepciunea preţuieşte mai mult decât mărgăritarele şi niciun lucru de preţ nu se poate asemui cu ea. Prov.8:11

Hrana ta zilnica!

28 MAI
Osea 11.1-11
Versetul 1 este citat în Matei 2.15, cu ocazia călătoriei în Egipt a Copilaşului Isus. Israel fiind în întregime cu defect, Dumnezeu II înlocuieşte cu Fiul Său (comp. cu Isaia 49.3). Cu El va reîncepe istoria poporului, dar, de astă dată, în întregime spre gloria luiDumnezeu.
După ce îl desemnase astfel în mod misterios pe Acela care va împlini gândurile Sale de har şi de mântuire, Dumnezeu îşi poate lăsa inima să vorbească deschis. Pedeapsa pe care a fost obligat s-o exercite fusese cu mult mai dureroasă pentru El însuşi decât pentru popor.
Este emoţionantă compasiunea Sa de Tată pentru copilul răzvrătit. El aminteşte cum îl învăţase pe Efraim să meargă, luându-1 în braţe, dându-i cu blândeţe să mănânce (v. 4; cap. 2.8). II eliberase din robie şi îl legase de El însuşi, cu legături de dragoste însă. Ce trist este să-1 vedem pe Efraim inconştient şi de ruina lui morală (cap. 7.9) şi de atenţia dragostei divine!
 „N-au cunoscut că Eu îi vindecam'' (v. 3).
Prietene, tu cel care de curând sau poate cu ceva timp în urmă te-ai îndepărtat de Domnul, să ştii că din chiar acel moment El Se ocupă de tine să te restabilească. Indurarea Sa întâmpină mizeria ta. Nu te impresionează aceasta? Lasă-te atras, adus de corzile dragostei Sale.

27 mai 2016

In ce categorie te regasesti?

Aseara la adunare s-a citit un text foarte interesant.

  • Fraţilor, nu vreau să nu ştiţi că părinţii noştri toţi au fost sub nor, toţi au trecut prin mare.
  •  toţi au fost botezaţi în nor şi în mare, pentru Moise; toţi au mâncat aceeaşi mâncare duhovnicească şi toţi au băut aceeaşi băutură duhovnicească, pentru că beau dintr-o stâncă duhovnicească ce venea după ei, şi stânca era Hristos. Totuşi cei mai mulţi dintre ei n-au fost plăcuţi lui Dumnezeu, căci au pierit în pustie.

Cred ca aceste cuvinte sunt valabile si pentru noi.  De fapt chiar spune in versetul urmator,
”Şi aceste lucruri s-au întâmplat ca să ne slujească nouă drept pilde, pentru ca să nu poftim după lucruri rele, cum au poftit ei”
Cunoastem istoria poporului evreu si stim prin cate au trecut in calatoria lor spre tara Canaan.
 TOTI au fost ”haruiti” de Domnul, au cunoscut indurarea si dragostea Lui si pentru toate acestea trebuiau sa aibe un comportament ”exemplar” fata de Dumnezeu, cu toate acestea...cei mai multi n-au fost gasiti placuti inaintea Lui.
Oare nu ne gasim in aceeasi ipostaza?
Asistam la o degradare continuua a umanitatii. Domnul trimite binecuvantari si peste cei buni si peste cei rai, asa spune Cuvantul: "...căci El face să răsară soarele Său peste cei răi şi peste cei buni şi dă ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi"(Matei 5:45), dar cu toate acestea razvratirea si pacatul neascultarii de Dumnezeu este mare. Trist este ca "MULTI" vor pieri si aici ma refer chiar la "crestinii" care isi poarta doar numele. Toti merg la biserica, toti iau parte la masa Domnului, toti mananca aceeasi hrana spirituala, toti se bucura de minunile si binecuvantarile lui Dumnezeu, dar....NU TOTI sunt placuti inaintea lui Dumnezeu.
S-ar putea sa urci chiar la amvonul bisericii, s-ar putea sa fii cel mai bun cantaret si totusi.....sa nu fii gasit placut inaintea Lui.
Nu oricine-Mi zice: ‘Doamne, Doamne!’ va intra în Împărăţia cerurilor, ci cel ce face voia Tatălui Meu, care este în ceruri.
  Mulţi Îmi vor zice în ziua aceea: ‘Doamne, Doamne! N-am prorocit noi în Numele Tău? N-am scos noi draci în Numele Tău? Şi n-am făcut noi multe minuni în Numele Tău?’
  Atunci, le voi spune curat: ‘Niciodată nu v-am cunoscut; depărtaţi-vă de la Mine, voi toţi care lucraţi fărădelege.
Matei 7:21-23

Dragul meu, tu unde te regasesti...? 
N-ar fi pacat ca alergarea sa iti fie zadarnica?
Domnul sa ne dea putere de biruinta ca sa fim gasiti vrednici si sa ne numaram printre acei "putini" care sunt placuti inaintea Lui! 

Hrana ta zilnica!

27 MAI
Osea 10.1-15
„Pâinea lor va fi pentru sufletul lor”, constata versetul 4 din capitolul 9. „Israel ... aduce rod pentru sine", reia acum versetul 1. Este ocazia de a ne pune şi noi întrebări, pe de o parte în ce fel punem în slujbă ceea ce ne-a încredinţat Domnul, putere, inteligenţă, memorie, locuinţă, bunuri materiale, iar pe de altă parte, dacă slujba în care le punem este pentru Domnul sau, mai degrabă, pentru satisfacerea poftelor personale.
Pe un ton sarcastic, versetele 5-8 comentează dispariţia viţelului de aur de la Betel, tremurul preoţilor idolatri şi al poporului, apoi distrugerea Samariei şi sfârşitul celui din urmă împărat al ei, care poartă tot numele de Osea, ca şi profetul. Găsim aici însă, în plus, o aluzie la durerea fără precedent a lui Israel la traversarea necazului final. Domnul, mergând la cruce, va cita sfârşitul versetului 8 fiicelor Ierusalimului (Luca 23.30). „Vin zile...". «Ah! -scria cineva - nu mai era timp de semănat din nou în dreptate, pentru a secera potrivit cu
îndurarea, de desţelenit un nou teren, de reînceput viaţa, produs al unei naşteri din nou?...» Acest verset 12 se adresează în mod solemn tuturor acelora care amână pentru mai târziu chestiunea mântuirii lor: „Este timpul să căutaţi pe Domnul". Mâine poate nu-L veţi mai găsi (citiţi Isaia 55.6,7).

26 mai 2016

Bani care duc la moarte!

Port Biblia la mine in poseta, desi am o Biblie destul de mare si este destul de veche...este prima mea Biblie, o Biblie din piele, are in jur de 33 de ani si nu arata prea bine, dar nu ma pot desparti de ea. Imi este asa familiara incat imi lasa senzatia ca stiu fiecare verset pe ce pagina este, dar si pozitia lui pe pagina...mai sus, mai jos, etc....de-aceea nu vreau sa o inlocuiesc. Incet mi se cam rup pagini, le lipesc, dar e Biblia MEA, insa cu toate acestea am instalata si pe telefon aplicatia Bibliei. 
E foarte buna, fie ca la birou am cateva minute libere sau chiar si-n trafic daca  sunt nevoita sa astept, dar si atunci cand verific telefonul daca am fost cautata. De ce zic toate acestea? Pentru ca atunci cand verifictelefonul, fie ca vreau, fie ca nu, imi apare prima data cate un verset din Biblie si aceste versete sunt minunate si la timpul potrivit Dumnezeu imi vorbeste prin ele.
Si pentru ca am venit de la servici si am uitat telefonul in geanta, l-am scos sa il pun undeva la vedere. Un verset din cartea Proverbe mi-a atras privirea:
”Comorile castigate cu o limba mincinoasa sunt o desertaciune care fuge, si ele duc la moarte”
Prov.21:6

Mi-am amintit de toti marii nostri politicieni care sunt inchisi pentru diverse infractiuni de acest gen: mita, spalare de bani, fraude fel si fel....
Ei chiar nu au o Biblie in casa lor....?
N-au citit nicioadata acest verset? Cu siguranta NU, pentru ca daca l-ar fi citit nu s-au fi spetit atat de mult sa isi castige bani nemunciti prin frauda si minciuna, pentru ca nu spun eu acest lucru, ci Domnul...
sunt o desertaciune care fuge, si duc la moarte.

Doamne da-mi intelepciune sa nu tanjesc dupa bogatie, fereste-ma de duhul lacomiei, si pune in mine un duh de multumire cu ceea ce mi-ai dat!


Hrana ta zilnica!

26 MAI
Osea 9.1-17
Evenimentele istorice care corespund acestor profeţii sunt relatate în capitolele 15.8-17.18 din cartea 2 Împăraţi. Cei din urmă împăraţi ai lui Israel au considerat ca fiind o politică înţeleaptă aceea de a se sprijini alternativ pe Egipt şi pe Asiria (v. 3; comp. cu capitolul 7.11,12 şi cu 2 Împăraţi 17.4), însă tocmai aceasta le-a adus pieirea. La rândul lor, cei scăpaţi din Ierusalim şi din Iuda caută să se refugieze în Egipt (la Nof, sau Mof) mai degraba decât să rămână în „ţara Domnului", cum fuseseră îndemnaţi de Ieremia (v. 6; Ieremia 42.10,19).
Nu suntem oare şi noi asemenea lor?
 De câte ori nu ni se întâmplă şi nouă ca, izbindu-ne de câte o greutate, să căutăm ajutor mai degrabă la oameni decât la Domnul (Psalmul 60.11)? Efraim trebuia să fie lipsit de fii, să rămână steril şi fără roade pentru Dumnezeu, asemenea smochinului pe care 1-a blestemat Domnul
 (v. 16; Marcu 11.12-14).
Această profeţie se împlineşte prin risipirea actuală a celor zece seminţii, până la restabilirea lor pentru împărăţia milenială. Cât despre iudeii propriu-zişi (Iuda şi Beniamin), soarta lor, de la respingerea lui Mesia, este de a fi „rătăcitori printre naţiuni" (v. 17; Deuteronom 28.64,65). Necunoscând timpul „cercetării" lor în har (Luca 19.44 sf), ei trebuie să fie cercetaţi prin judecată
 (v. 7).

25 mai 2016

Mai exista o sansa...!: Noapte buna !

Mai exista o sansa...!: Noapte buna !: Noapte buna !
  "La toti ni-e greu dar nu la fel"
...este expresia unui coleg de-al meu de servici.
La inceput am zambit cand am auzit-o in urma cu ceva ani....dar oridecate ori discutam de problemele noastre sau ale altcuiva...el repeta din nou...."La toti ni-e greu dar nu la fel"
Asa am inceput sa analizez foarte bine expresia....si am constatat ca zice un mare adevar.
   Fiecare dintre noi avem probleme.De multe ori ni se pare ca Dumnezeu este surd la strigatul nostru.Alta data avem impesia ca Dumnezeu nu stie exact ceea ce avem nevoie....
   Se intampla sa cerem ceva...si primim altceva. Si atunci ne intrebam....ce face Dumnezeu...?
Unde este cand noi strigam catre El...?
Il strigam suficient de tare ca sa ne auda...?
Vrei sa stii....cat mai dureaza rezolvarea lor.....?


AICI ESTE RASPUNSUL....
Distanta intre problemele tale si rezolvarea lor, este aceeasi distanta intre genunchi si podea!

Hrana ta zilnica!

25 MAI
Osea 8.1-14
Anunţate cu trâmbiţa, judecăţile vor cădea asupra poporului vinovat (comp. cu Matei 24.28,31; Apocalipsa 8.6...). Acesta va riposta cu îndârjire: „Dumnezeul meu, noi Te cunoaştem, noi, Israel..." (v. 2), însă protestul pe care ei îl aduc va atrage un răspuns neiertător:
„Vă spun: nu vă cunosc" (Luca 13.27). Matei 7.21 îi citează pe aceşti falşi creştini care strigă: „Doamne, Doamne!", fără să fi fost însă vreodată interesaţi de voinţa divină, iar versetele 2-4 subliniază tocmai această contradicţie dintre expresia rostită cu buzele, „Dumnezeul meu", şi spiritul de totală independenţă manifestat de popor. Chiar dacă odinioară Dumnezeu era Cel care desemna împăraţii şi poruncile cu privire la închinare, Israel îşi alesese singur căpeteniile şi pusese de capul lui bazele unei religii idolatre (v. 4,5,11; 1 Impăraţi 12.20,28-33). Astăzi, în creştinătate, fiecare crede că poate decide singur în ce fel va aduce închinarea, astfel că în grupurile sectare şi în biserici întâlnim atâtea modalităţi de închinare, cât să fie satisfăcute toate felurile de a privi.
Fiii lui Israel vor fi „ca un vas în care nu-ţi găseşti plăcerea" (v. 8; Isaia 30.14). „Domnul nu găseşte plăcere în ele" (v. 13). In ce ne priveşte, de am putea fi, oricare dintre noi, „un vas spre onoare, sfinţit, folositor Stăpânului, pregătit pentru orice lucrare bună"!
 Şi să nu uităm de obligaţiile pe care le are „oricine rosteşte Numele Domnului” (2 Timotei 2.19-22).'

24 mai 2016

Esenta de soc 100% naturala!

Nu sunt eu genul care sa postez retete de mancaruri sau prajituri si mai ales pe blog, unde tematica blogului este de cu totul alta natura, insa imi permit totusi sa postez o reteta de esenta de soc, avand in vedere ca este sezonul acestei flori cu o aroma deosebita si in plus nu vreau sa fiu egoista sa ma bucur doar eu de reteta.

Drept este ca nu la toata lumea ii place, sunt si persoane carora nu le place izul de soc, insa cred ca aceasta esenta este cu mult superioara sucurilor din comert. Noua ne place, desi ”kinder-ul” nu se da in vant dupa acest suc, totusi am facut astazi a doua oara in acest sezon. 
35-40 flori de soc
4 kg de zahar
3 l apa rece
100 gr sare de lamaie(12 pliculete)
3 lamai 

Din aceste ingrediente obtineti 7 litri de ESENTA!!!

Se pune 4 kg de zahar in 3 litri apa rece si se amesteca pana se topeste (atentie...nu pe foc) . Se razuieste coaja de la 3 lamai si se stoarce apoi zeama dupa care se adauga sarea de lamaie, iar la final florile de soc.
Se amesteca toate impreuna si se tine la macerat in frigider 24 de ore timp in care amestecam oridecate ori avem ocazia. Dupa 24 de ore se scot florile intr-o sita scurgandu-le de zeama, apoi se strecoara sucul si se pune in flacoane, de preferat flacoane de 1/2  sau 1 litru, bineinteles lasand  putin liber gatul flaconului.
 Se pastreaza la congelator si oridecate ori avem pofta de un suc natural, este binevenita aceasta reteta fara sa mai punem ca este 100% naturala.


O zi plina de iubire in Hristos!

E dimineaţă...
Isuse blând,
spre  Cer se-nalţă
întâiul gând.

Cu prima rază
Te regăsesc.
Te ştiu de pază
şi-Ţi mulţumesc.

E dimineaţă!
Iubit Isus,
somnul mă-nvaţă
să fiu supus.

Şi iar sub soare
când mă trezesc,
mă uit în zare
şi-Ţi mulţumesc.

Şi-odată-n viaţă
mă voi trezi
privind în faţă
eterna zi...

Salvat prin cruce
prin har ceresc,
Isuse dulce,
Îţi mulţumesc!

                          Costache Ioanid

Hrana ta zilnica!

24 MAI
Osea 7.1-16
„Am vrut să vindec pe Israel..." (v. 1). „Voiam să-i răscumpăr" (v. 13). 
Acesta este gândul lui Dumnezeu!
 Şi la fel este şi cu privire la tine, prieten încă neconvertit, însă este nevoie ca dorinţa ta să răspundă intenţiei Sale (loan 5.6). „Am vrut să-i adun pe copiii tăi" —
Se va adresa Isus, mai târziu, Ierusalimului; iar răspunsul a fost: „...şi n-aţi vrut” (Luca 13.34).
Am putut observa deja starea morală deplorabilă a lui Israel, sub trăsăturile unei femei adultere (cap. 2) şi ale unei juncane îndărătnice (cap. 4.16). Aici el este comparat, succesiv, cu o masă de aluat dospit (v. 4), cu o turtă neîntoarsă (v. 8), cu o porumbiţă proastă (v. 11), cu un arc înşelător (v. 16). Pe un ton ironic, Domnul stigmatizează deopotrivă orgoliul şi lipsa lor de inteligenţă. Amestecul cu străinii a avut ca efect irosirea puterilor lui Efraim. „Perii albi" (v. 9) sunt semnul energiei scăzute... „Şi el nu ştie". In ce ne priveşte, să fim bine lămuriţi că a fraterniza cu lumea, indiferent sub ce formă, înseamnă pierderea comuniunii cu Domnul; şi, odată cu aceasta, fără să-şi dea seama, creştinul este deposedat de întreaga energie spirituală. Exemplul lui Samson confirmă acest adevăr în modul cel mai solemn (citiţi Judecători 16.19,20).

23 mai 2016

Legea Domnului!

Ca tot suntem intr-o perioada in care sunt alegeri, mi-am amintit de un verset din Scriptura care spune, ” Legea Domnului este desavarsita si invioreaza sufletul”(Ps.19:7)
La o anumita perioada de timp, in fiecare tara sunt alegeri, se alege un nou presedinte, un nou guvern si fiecare dintre acestia vin cu noi propuneri si noi legi, iar in functie de voturile lor acestea intra in vigoare sau nu. Dupa cum stim nu intotdeauna legile date de oameni sunt si cele mai bune. Sunt legi poate in defavoarea unei anumite categorii de oamenii sau in favoarea unora, insa indiferent ce fel de legi sunt, ele nu raman niciodata vesnice si nici nu sunt desavarsite.  Legile date de oamenii sunt schimbatoare si cu toate ca stim acest lucru suntem obligati sa le respectam.
Nerespectarea unei legi in vigoare atrage sanctiune si pedeapsa.
Exista insa o lege despre care stim ca este si buna, si dreapta, si vesnica. Este o lege care este desavarsita si ea nu se schimba niciodata, ba mai mult legea aceasta ne invioreaza sufletul.
 Aceasta lege este singura lege care nu are in vedere fata omului, nu favorizeaza pe unii si nici nu defavorizeaza pe altii. Este o lege dreapta si ea ramane in vigoare vesnic. 
Aceasta este Legea Domnului!
Omul insa in nepasarea lui nu-i pasa de legile lui Dumnezeu. Fiecare si-a croit un drum asa cum a crezut de cuviinta, si-a facut obiceiuri, ritualuri, respecta traditii insa de cea mai mare Lege, nu-i pasa.
Sfideaza cu buna stiinta Legile lui Dumnezeu si asta doar pentru a respecta o lege data de un om, care astazi este in vigoare si maine nu....
Temelia Cuvantului este Adevarul si toate legile Tale cele drepte sunt vesnice!
Psalmii 119:160
Sunt drepte si sunt vesnice! Ele nu se schimba pentru ca Insusi Creatorul acestor Legi este vesnic. 
Isus Hristos este Acelasi, ieri, azi si in veci!
Da-mi pricepere ca sa pazesc Legea ta si s-o tin din toata inima mea!
Ps.119:34

Hrana ta zilnica!

23 MAI
Osea 6.1-11
Osea tocmai enunţase ceea ce aşteaptă Dumnezeu pentru a-1 vindeca pe Israel: „până îşi vor recunoaşte vina" (cap. 5.15). Nu este deci impresionant să-1 vedem pe profet cum imediat după aceasta, îşi ia într-un fel poporul de mână şi-i spune: „Veniţi, să ne întoarcem la Domnul..."? Cel ce a lovit ne va lega rănile. Un păstor explica cum a fost nevoit să rupă el însuşi piciorul unei oi neascultătoare, pentru a o face dependentă de el şi pentru a şi-o ataşa prin îngrijirile sale. Versetul 4 redă în mare starea morală a poporului ... şi, din nefericire, a multor creştini. Câţi nu au avut o convertire plină de promisiuni şi totuşi către ei se poate îndrepta acum această mustrare: „Bunătatea voastră este ca ... roua care trece curând' (v. 4; Apocalipsa 2.4)! Fie ca, în pofida contactelor aducătoare de uscăciune cu această lume, Domnul să păstreze în inimile noastre prospeţimea afecţiunilor pentru El! In zadar aduceau Efraim şi Iuda animale pentru jertfe (cap. 5.6)! 
Domnul le răspunde: „Bunătatea îmi place, nu jertfa" (v. 6, pe care Domnul îl citează în două rânduri fariseilor: Matei 9.13; 12.7).
Dragostea pentru Hristos, însoţită de dragostea care decurge din aceasta, cea pentru aproapele, este singurul considerent pentru care Dumnezeu recunoaşte la cineva o slujire, orice-ar fi 
(1 Corinteni 13.1-3).

22 mai 2016

Poze de la botezul de astazi din Elim !

Asa dupa cum anuntam zilele trecute, astazi la Biserica penticostala Elim din Timisoara a avut loc un Botez Nou Testamental. 
Au fost momente deosebite si ne-am bucurat enorm. 
La inchinare au luat parte multi frati si surori, dar in mod special multi musafiri, prieteni care inca nu l-au cunoscut pe Dumnezeu, si asta ne-a bucurat enorm
Atat baieti cat si fete s-au hotarat sa incheie legamant cu Domnul si in apa botezului. Daca la alte botezuri au fost si persoane mai in varsta, de data aceasta am remarcat ca tinerii au cei care au fost in procent de 95%.  Majoritatea au fost pana in varsta de 33-35 de ani.
Dumnezeu se bucura de hotararea lor si cerul intreg este in sarbatoare.

Tot ei au facut si programul de inchinare. Au cantat cantari si au recitat versuri si ne-am bucurat de slujirea lor
Poporul Tau este plin de inflacarare cand iti aduni ostirea; cu podoabe sfinte ca din sanul zorilor, vine tineretul tau la Tine, ca roua !!!!
Sigrid si Larisa (stg si dr), doua tinere cu un talent deosebit
Filip, tanarul care are haine albe, este un baiat deosebit cu un talant pe care si l-a pus in slujba lui Dumnezeu. Canta atat in corul bisercii, canta in acest grup minunat de baieti dar este si pianistul corului de copii. Este asa minunat sa  avem printre noi asa tineri talentati.



Sigrid, o tanara deosebita, cu un talant deosebit de a recita versuri si-a dedicat si ea viata lui Dumnezeu astazi marturisindu-L pe Hristos, Domnul vietii ei.


Luisa, o tanara care s-a pus in slujba Domnului folosindu-si talantul cu care a fost inzestrata. Atat ea, cat si tatal ei slujesc in corul bisericii, dar mai mult de-atat, Luisa a experimentat si botezul cu Duhul Sfant chiar inainte de a avea botezul in apa.
Pentru prezbiterul nostru, fratele Adi Tunea emotiile au fost mari. Fata lui a pasit in apa si el a avut harul sa o tina de mana in aceste momente unice si deosebite.
Nu pot decat sa spun: SLAVIT SA FIE DOMNUL!
Nu imi ramane decat sa continui sa ma rog, ca intr-o zi sa ma bucur si eu pe deplin vazandu-mi copiii intrand  in apa botezului. Este cea mai mare realizare si cea mai frumoasa dorinta la care nazuiesc de multa vreme. Ada Doamne ziua-aceea!!!

Hrana ta zilnica!

22 MAI
Osea 5.1-15
Profetul li se adresează într-un fel cu totul special mai-marilor lui Israel: „preoţilor!",„casă a împăratului!". Aceştia însă, care ar fi trebuit să fie un exemplu pentru popor, le-au devenit o cursă 
(v. 1), iar rezultatul este catastrofal: „şi ei s-au cufundat în stricăciunea necredinţei" (v. 2). In cap. 4.15, Domnul îl implorase pe Iuda să nu-1 imite pe Efraim. 
In zadar!
 Imediat după ce a fost anunţată căderea lui Israel, versetul 5 adaugă: „chiar şi Iuda va cădea cu ei". Câtă inconsecvenţă şi mândrie la aceşti nefericiţi israel iţi! (v. 5).
„Faptele lor nu-i lasă să se întoarcă la Dumnezeul lor" (v. 4). Şi, ca şi cum n-ar fi fost nimic ce făcuseră, ei se apropie de Domnul cu jertfe. Dar nu-L găsesc (v. 6), pentru că este o ofensă adusă lui Dumnezeu să pretinzi să împlineşti un serviciu religios fără să fii mai întâi în regulă cu El în privinţa păcatelor. Efraim îşi descoperă boala (v. 13). In loc să se adreseze însă Marelui Medic, recunoscându-se vinovat (v. 15), el se întoarce spre Asiria, către împăratul Iareb. Aşa fac mulţi oameni: când conştiinţa nu le dă pace, în loc să se smerească înaintea lui Dumnezeu, caută ajutor şi distracţie într-o lume care nu-i poate vindeca.